Цените са като миналогодишните и варират средно от 70 лева до към 120

...
Цените са като миналогодишните и варират средно от 70 лева до към 120
Коментари Харесай

За какво да следим при покупката на зимни гуми

Цените са като миналогодишните и варират приблизително от 70 лева до към 120 - 130 лв. за по-скъпите гуми

Времето застудя, което значи че наближава момента, в който водачите ще би трябвало да „ обуят ” своите коли със зимни гуми.

Още от предходната седмица, Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) стартира инспекции на пазара на автомобилни гуми в цялата страна.

Във Варна досега са осъществени 30 инспекции и не са открити нарушавания, заяви шефът на Регионалната дирекция на КЗП в морската столица Валентина Спасова, съобщи.

" Доставчиците и дистрибуторите на гуми съблюдават регламента. Основното нещо, което ревизираме е дали гумите са с етикети. Тези етикети би трябвало да имат пиктограми в долната част, които да дават информация за сцеплението на гумите със сняг и лед ", сподели Спасова.

Подобен етикет би трябвало да бъде прибавен и при онлайн търговията с гуми. Търговците са длъжни да го слагат наоколо до изображението на гумата или наоколо до цената.

Всеки клиент има право да изиска от търговеца на гуми да му предостави продуктов лист с информация за марката, размерите на гумата, показател за товароносимост, версия на натоварване, горивна успеваемост и други.

В случай, че търговецът не даде продуктов лист или в случай че потребителите станат очевидци на други нарушавания, могат да алармират на сайта на КЗП, както и на електронната поща на Регионалната дирекция във Варна -

При открити нарушавания и нелоялни практики, глобите са в размер от 3 000 до 70 000 лева в взаимозависимост от степента на нарушаването, разясни Валентина Спасова.

Инспекторите от комисията ревизират и за коректността при оповестяването на пониженията на цените на гумите, каквито има и сега, както и дали цената е оповестена наоколо до гумата по подобаващ метод.

Чуйте диалога на Иван Барбов с Валентина Спасова:

Въпреки растящите цени на съвсем всичко в България, към този миг при гумите не се следи съществено покачване. Цените са почти като миналогодишните и варират приблизително от 65 - 70 лева най-евтините гуми до към 120 - 130 лева по-скъпите, според от класа на автомобила. В интернет пространството, а и в някои търговски обекти, постоянно се оферират и гуми втора употреба. Автомобилния специалист Георги Янчев от Съюза на българските автомобилисти посъветва водачите да заобикалят да си купуват към този момент използвани гуми. Той напомни, че една гума може да се употребява не повече от 4-5 години и посъветва да не се икономисват пари от сигурността на автомобила. Според специалиста, колкото по-рано сменим летните със зимни гуми, толкоз по-добре. Най-подходящото време за това е към Димитровден, счита Георги Янчев.

Не са малко и водачите, които предпочитат всесезонните гуми, само че и те не са изключително подобаващи съгласно Георги Янчев. По думите му, когато температурите паднат до минус 15 или минус 20 градуса, не може да се разчита на този тип гума, тъй като каучукът ѝ е по-еластичен и подобаващ за температури от плюс 14-16 градуса.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР